+4 021 332 49 91
info@arthroline.ro

Tratament

Despre tratamentul osteoartritei

Pentru inceput, stabilirea diagnosticului este extrem de important, deoarece fiecare forma are o abordare terapeutica diferita, iar majoritatea terapiilor functioneaza atunci cand sunt aplicate devreme in cursul de evolutie a bolii.
Medicul dumneavoastra poate diagnostica osteoartrita pe baza examenului medical si a istoricului medical personal. In unele cazuri se pot efectua anumite investigatii, care sa confirme diagnosticul si sa determine gradul de degradare a articulatiilor. Investigatiile pot fi: radiografii, analize de sange sau punctii articulare.
Desi nu se poate vorbi despre vindecarea totala a osteoartritei, exista multe proceduri terapeutice pentru controlul simptomelor. Durerea cat si rigiditatea articulatiilor pot fi ameliorate, astfel incat miscarile sa se faca cu mai multa usurinta.

Exista optiuni si metode de tratament individualizate in functie de stadiul osteoartritei, de asemenea si terapii adjuvante.

In articolul de mai jos ne-am propus sa explicam pe intelesul tuturor diferitele stadii ale osteoartritei:

Ce inseamna forma usoara de osteoartrita – cartilajul incepe sa devina mai moale si sa se deterioreze treptat. In acest stadiu apar durerile si ne putem da seama ca ceva este in neregula. De obicei, in acest stadiu este timpul sa ne prezentam la medic pentru a putea sa ne prescrie un tratament medicamentos adecvat pentru reducerea durerilor (analgezice, preparate pe baza de codeina sau corticosteroizi) – sau alte terapii recomandate – exercitii fizice moderate, aplicare locala de caldura sau gheata. De asemenea consumul de suplimente alimentare cu Glucozamina si Condroitina sau acid Hialuronic pot ajuta in procesul de redobandire a mobilitatii articulatiilor si de reducere a durerii locale.

Forma moderata de osteoartrita – cartilajul se degradeaza din ce in ce mai mult, apar fisuri, durerea este resimtita din ce in ce mai mult iar mobilitatea articulatiilor este tot mai redusa. In acest stadiu se pot face infiltratii cu solutii vascoelastice (ArthroHyal inject si ArthroHyal One-Shot). Acest tip de terapie cu injectii intraarticulare (de ex. cu ArthroHyal) este o metoda relativ noua de terapie pentru persoanele care sufera de boli degenerative la nivelul articulatiilor. Suplimentarea lichidului sinovial prin injectii intraarticulare cu acid hialuronic purificat imbunatateste proprietatile vascoelastice ale lichidului sinovial: după tratamentul cu ArthroHyal inject sau ArthroHyal One-Shot, mobilitatea articulatiei este imbunatatita iar durerea provocata de leziunile degenerative este rapid si semnificativ redusa.

Forma severa de osteoartrita – in acest stadiu se poate ajunge pana la pierderea totala a cartilajului si cel mai probabil este necesara o interventie chirurgicala. Se poate apela la o procedura minim-invaziva, care sa curete resturile de cartilaj distrus din articulatii, in special cea a genunchiului. Aceasta procedura poarta numele de chirurgie artroscopica si se poate efectua in regim ambulatoriu, fara a necesita internarea pacientului. Articulatiile care sunt intr-o stare severa de degradare pot fi reconstruite sau inlocuite chirurgical cu proteze sintetice, ca de exemplu interventia de protezare a soldului sau a genunchiului. Articulatiile artificiale pot functiona bine timp de 10-20 ani fara a fi nevoie de inlocuirea acestora, acesta fiind motivul pentru care acest tip de procedura este folosita ca ultim tratament al afectiunii.

Este bine sa prevenim aparitia si progresia osteoartritei, putem face acest lucru urmand cateva sfaturi:

Sa consumam suplimente alimentare care contin Glucozamina: Glucozamina este produsă in mod natural în organism si joacă un rol important in construcția cartilajelor şi în funcționarea normală a articulațiilor.

Sa consumam suplimente alimentare care contin Condroitina: Condroitina intra în structura cartilajelor şi are rolul de a menține elasticitatea, suplețea si flexibilitatea articulațiilor.

Sa consumam suplimente alimentare care contin Acid hialuronic: Acidul hialuronic intră în structura țesuturilor întregului corp: este concentrat in fluidele sinoviale, in valvele cardiace, la nivel ocular, intră în compoziția țesutului conjunctiv si a cartilajelor.

Exercitii fizice sanatoase si fizioterapie: spre exemplu – mersul pe bicicleta si innotatul, deoarece miscarea ajuta la absorbtia substantelor naturale din lichidul sinovial in cartilajul articulatiei – aceste lucruri nu vor opri progresia afectiunii, insa, pot ajuta la incetinirea degradarii articulare si impreuna cu ingrijire medicala adecvata pot ajuta la mentinerea sub control a simptomelor bolii.

Aici puteti citi mai multe despre produsele din gama ArthroLine!