+4 021 332 49 91
info@arthroline.ro

Osteoartrita

Ce este OSTEOARTRITA (OA)? Cum putem sa prevenim? Ce e de facut?

Osteoartrita (OA) este o boală degenerativă a articulațiilor, una dintre cele mai frecvente boli ale articulațiilor ce afectează populația. Osteoartrita este o boala care poate sa afecteze orice articulatie, insa in general implica articulatiile portante, care sustin greutatea corpului – sold, genunchi, glezna si coloana vertebrala. Aceasta este o cauză majoră de handicap la persoanele în vârstă.

Oricine poate ajunge sa fie afectat de osteoartrita. Procentul de persoane afectate creste odata cu inaintarea in varsta.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), proporția persoanelor peste 60 de ani se va tripla în următorii 40 de ani, ceea ce înseamnă că această demografie va reprezenta mai mult de 20% din populația lumii până în 2050. Din aceștia 20%, sau o estimare conservatoare de 15%, va avea osteoartrita simptomatică, iar o treime dintre acești oameni vor fi grav afectați. Acest lucru se traduce la 130 de milioane de oameni care vor suferi de osteoartrita si 40 de milioane de persoane care vor fi grav afectate de OA pana in 2050.

Articulatie sanatoasa/intacta

Articulatii afectate frecvent:

  • Șold
  • Umăr
  • Genunchi
  • Gleznă
  • Cot
  • Mână

Cele 4 stadii ale Osteoartritei:

Factori ce duc la deteriorarea articulatiilor:

Varsta

Exces ponderal

Activitati sportive solicitante, tehnici necorespunzatoare de executare

Traumatisme articulare

Lipsa miscarii

Disfunctii in alinierea membrelor (picioare arcuite, genunchi care se ciocnesc)

Rupeti ciclul vicios prin:

Consumul de Glucozamina: Glucozamina este produsă in mod natural în organism si joacă un rol important in construcția cartilajelor şi în funcționarea normală a articulațiilor.

Consumul de Condroitina: Condroitina intra în structura cartilajelor şi are rolul de a menține elasticitatea, suplețea si flexibilitatea articulațiilor.

Consumul de acid hialuronic: Acidul hialuronic intră în structura țesuturilor întregului corp: este concentrat in fluidele sinoviale, in valvele cardiace, la nivel ocular, intră în compoziția țesutului conjunctiv si a cartilajelor.

Exercitii fizice sanatoase: spre exemplu – mersul pe bicicleta si innotatul, deoarece miscarea ajuta la absorbtia substantelor naturale din lichidul sinovial in cartilajul articulatiei.